Φίλοι Γ. Σκαρίμπα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σύλλογος Φίλοι Γ. Σκαρίμπα ιδρύθηκε αμέσως μετά το θάνατο του Χαλκιδαίου λογοτέχνη, το 1984.
Βασικοί στόχοι του η προβολή του έργου του Γιάννη Σκαρίμπα, η συγκέντρωση παντός είδους υλικού σχετικού με την εν γένει ζωή του, η δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου-Μουσείου στο όνομα του συγγραφέα, η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή της Χαλκίδας και όχι μόνο.
Τα αποτελέσματα της υπετριανταπεντάχρονης δραστηριότητάς του Συλλόγου επιβεβαιώνουν την προσήλωση στους προαναφερόμενους σκοπούς των ανθρώπων που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τις τύχες του. Ενδεικτικά:

  • Αποκτήθηκαν οι περίφημες καραγκιοζοφιγούρες του Γιάννη Σκαρίμπα, οι οποίες αποτελούν και ένα περιζήτητο προς έκθεση υλικό σχετικά με το ελληνικό Θέατρο Σκιών και κατά τις ανά την Ελλάδα ποικίλες εκδηλώσεις για τον Σκαρίμπα.
  • Συγκεντρώθηκαν πρωτότυπα και αντίγραφα χειρογράφων, βιβλίων και δημοσιευμάτων του Γιάννη Σκαρίμπα, άρθρων μελετών και λοιπών πονημάτων τρίτων για το έργο του.
  • Με πρωτοβουλία του Συλλόγου συνδιοργανώθηκε με άλλους φορείς της πόλης το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Γιάννη Σκαρίμπα το 2005 (που απέφερε και την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, καθώς και την έκδοση της επιτομής των ποιητικών συλλογών της αδερφής του Καλλιόπης Σκαρίμπα και της Ανθολογίας Ευβοέων Ποιητών του Ανδρέα Ιωάννου).
  • Καθιερώθηκε το Ετήσιο Φιλολογικό Μνημόσυνο στον Γιάννη Σκαρίμπα, που περιλαμβάνει φιλολογικές εισηγήσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις κ. α.
  • Πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς στη Χαλκίδα τα Σκαρίμπεια – σύνθετες και πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με συνεργασία και υποστήριξη από το Δήμο Χαλκιδαίων (τελευταίες τα τετραήμερα Θερινά Σκαρίμπεια του 2016).
  • Έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες άλλων λογοτεχνικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως ο κύκλος Ωδές του Ευρίπου, (όπου παρουσιαζόταν το έργο Ευβοέων λογοτεχνών και ανθρώπων της τέχνης), καθώς και οι Ανοιχτές Φιλολογικές Συνάξεις, (όπου το βήμα δινόταν στους Ευβοείς που επιθυμούσαν μαζί με άλλους ομοτέχνους τους να παρουσιάσουν σε κοινή εκδήλωση μικρό δείγμα γραφής του έργου τους), όπως εκθέσεις ζωγραφικής, γελοιογραφίας, σκίτσου και φωτογραφίας, μουσικές και θεατρικές δημιουργίες του Συλλόγου, μεταξύ των οποίων και η επί σκηνής Σονάτα του σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου κ.α.
  • Γνωριμία των μαθητών με το Σκαριμπικό έργο, είτε με επισκέψεις των Σχολείων στον μουσειακό του χώρο είτε με επισκέψεις στις σχολικές μονάδες.
  • Τέλος η δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου-Αρχείου-Μουσείου Σκαρίμπα. Εδράζεται στο παραχωρημένο από το Δήμο Χαλκιδέων δημοτικό κτίριο στην οδό Λυκόφρωνος 4 πλατεία Αγίου Νικολάου Χαλκίδας. Ο Καραγιοζομπερντές και οι Καραγκιοζοφιγούρες του Σκαρίμπα είναι το κύριο έκθεμα του μουσειακού χώρου, μαζί με ορισμένα προσωπικά αντικείμενα του λογοτέχνη. Το Αρχείο συνιστούν χειρόγραφα έργων και άλλων πονημάτων του Σκαρίμπα, βιβλία από τη βιβλιοθήκη του, βιβλία γραμμένα από τρίτους για τον ίδιο κ.α. (περισσότερα για το Πολιτιστικό Κέντρο-Αρχείο-Μουσείο Σκαρίμπα, βλ. εδώ).
 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Πρόεδρος: Κώστας Μπαϊρακτάρης

Αντιπρόεδρος: Σταμάτης Δ. Σπύρου

Γενικός Γραμματέας: Θανάσης Βασιλείου

Ειδικός Γραμματέας: Θανάσης Σωτηρόπουλος

Ταμίας: Ρούλα Ζωγράφου

Έφορος: Ελένη Φωτιά

Μέλος: Ηρώ Παπαγεωργίου

Μέλος: Δήμητρα Παπαμιχαήλ

Μέλος: Χαράλαμπος Σφέτσας

Αναπλ. Μέλος: Γιάννης Τσόγκας

Αναπλ. Μέλος: Σωτήρης Λάμπρου

 
 

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ στο Σύλλογο

Οι ενδιαφερόμενοι να γίνουν μέλη του Συλλόγου Φίλοι του Γ. Σκαρίμπα, πρέπει να συμπληρώσουν σχετική Αίτηση την οποία μπορούν να κατεβάσουν από εδώ και να την στείλουν είτε ηλεκτρονικά (skarimpafiloi@gmail.com), είτε ταχυδρομικά στη δ/νση Λυκόφρωνος 4, ΤΚ 34132 Χαλκίδα

Η Βουλή των Ελλήνων χρηματοδότησε τούτο τον ιστότοπο καθώς και ορισμένες άλλες από τις ανάγκες του Μουσείου-Αρχείου-Πολιτιστικού Κέντρου Γ. Σκαρίμπα​
(δείτε αναλυτικά)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ | © 2019 | Πολιτική Απορρήτου