Μουσείο-Αρχείο-Π.Κ.

Ο στόχος της δημιουργίας Πολιτιστικού Κέντρου-Μουσείου-Αρχείου του Γ. Σκαρίμπα υπήρξε καταστατικός της δημιουργίας του Συλλόγου Φίλων του Γιάννη Σκαρίμπα, που συνέβη λίγο μετά το θάνατο του συγγραφέα (βλ. σχετικό σύνδεσμο).

Ύστερα από επίμονες προσπάθειες ο Δήμος Χαλκιδαίων επί δημαρχίας Γ. Σπανού, δέχτηκε το 1996 να αναλάβει τα έξοδα (ενοίκιο, λειτουργικά) εγκατάστασης του Συλλόγου Φίλων του Γ. Σκαρίμπα σε ημιυπόγεια αίθουσα επί της οδού Κακκαρά 3, όπου και προσπαθούσε να παίξει κάπως το ρόλο του Μουσείου-Αρχείου-Πολιτιστικού Κέντρου του Γ. Σκαρίμπα.

Στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 2000 κι ενώ ο Δήμος Χαλκιδαίων είχε σταματήσει να πληρώνει ενοίκιο και λειτουργικά, ο τότε δήμαρχος Α. Ζεμπίλης δέχτηκε να γίνει η μετεγκατάσταση του Συλλόγου και του Πολιτιστικού Κέντρου Γ. Σκαρίμπα στο διώροφο δημοτικό κτίριο επί της οδού Λυκόφρωνος 4.
Αυτό πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου του 2011, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει και οι αναγκαίες εργασίες υποδομών και εξωραϊσμού στο χώρο.

Οι εργασίες άρχισαν πολύ αργότερα από τα συνεργεία του Δήμου και υπό την επίβλεψη των αρμόδιων επιστημόνων και τεχνικών στελεχών του και τη συνεργασία της διοίκησης του Συλλόγου, με στόχο να να λειτουργήσει το κτίριο σαν Πολιτιστικό Κέντρο-Μουσείο-Αρχείο Γ. Σκαρίμπα από τον Ιανουάριο του 2014.

Το φθινόπωρο του 2013 οι εργασίες σταμάτησαν ξαφνικά και απροειδοποίητα.

Έκτοτε υπήρξαν νέες επίμονες προσπάθειες του Συλλόγου Φίλων του Γ. Σκαρίμπα, που έδωσαν καρπούς το Δεκέμβριο του 2016. Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο της Χαλκίδας με την υπ’ αριθμ. 386/19-12-2016 απόφασή του παραχώρησε και επίσημα το δημοτικό ακίνητο επί της Λυκόφρωνος 4 στον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλοι Γιάννη Σκαρίμπα, προκειμένου όπως αναφερόταν «να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο – Πολιτιστικό Κέντρο και να αποτελέσει μία δραστηριότητα η οποία θα είναι κοινωφελής και θα προάγει τα τοπικά συμφέροντα. […] Η δωρεάν παραχώρηση βασίζεται στις διατάξεις του άρθρου 185, παρ.2 του ν.3563/2006, έχει διάρκεια πέντε (5) ετών και δύναται να ανανεωθεί με νεότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Στο σκεπτικό της απόφασης ελήφθησαν υπόψη και υιοθετήθηκαν οι προτάσεις και ο σχεδιασμός σε βάθος χρόνου των δράσεων του Συλλόγου και ανάμεσά τους:

  • Η ανά τριετία και καθιέρωση Πανελληνίων Λογοτεχνικών Διαγωνισμών με θέμα τον Σκαρίμπα και την λογοτεχνική του πολιτεία ή με άλλη θεματολογία αλλά στο όνομα πάντα του Γιάννη Σκαρίμπα.
  • Η συνδιοργάνωση του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Γιάννη Σκαρίμπα, με την επιδίωξη να καθιερωθεί η ανά δεκαετία διοργάνωσή του.
  • Η ένταξη ενός κύκλου Σκαρίμπειων εκδηλώσεων στα θερινά Ευρίπεια, που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων.

Η οριστική παραλαβή του κτιρίου της Λυκόφρωνος 4 πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017 με επίσημο Πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής, που υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Χαλκιδέων Χρήστο Παγώνη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη.

Αμέσως μετά το Δ. Σ. του Συλλόγου ξεκίνησε το πολύμηνο και επίπονο έργο της καταγραφής, ταξινόμησης, αρχειοθέτησης, έκθεσης κλπ του όλου αρχειακού και λοιπού υλικού που έχει στην κατοχή του, ζητώντας παράλληλα να συνεχιστούν και οι εργασίες που έπρεπε να κάνει ο δήμος για να στηριχτεί η προβλεπόμενη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου-Αρχειου-Μουσείου Γ. Σκαρίμπα.

Με επίμονες προσπάθειες και συνεργασία της Διοίκησης του Συλλόγου και της αρμόδιας αντιδημάρχου Λ. Ζλακώνη ξεκίνησαν πάλι κάποιες εργασίες και τέθηκε στόχος να γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου στις 29 Ιουλίου 2018. Στόχος που κατέστη ανέφικτος, αφενός διότι οι εργασίες σημείωναν μεγάλη καθυστέρηση και αφετέρου διότι ανεστάλησαν όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες εκείνου του καλοκαιριού μετά την τεράστια και σε απώλειες ανθρώπων πυρκαγιά στην Αττική.

Στο μεταξύ ο Σύλλογος συνέχιζε τις προσπάθειες για στήριξη και από άλλες πλευρές. Και είχε ένα σημαντικό αποτέλεσμα: οικονομική ενίσχυση 10.000€ από τον Ειδικό Λογαριασμό του Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων με σχετική απόφαση του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση.

Με τα χρήματα αυτά έγινε δυνατή προμήθεια εξοπλισμού ασφάλειας, πυρασφάλειας και προσβασιμότητας (για κινητικά ανάπηρους) του κτιρίου της οδού Λυκόφρωνος 4, προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού γραφείου και μέσων εκπαιδευτικών προβολών και δραστηριοτήτων, συντήρησης και δημιουργίας ψηφιακών αντιγράφων των Καραγκιοζοφιγούρων του Γ. Σκαρίμπα, δημιουργία ιστοτόπου του Πολιτιστικού Κέντρου-Μουσείου-Αρχείου Γ. Σκαρίμπα κ.α.

Παράλληλα και παρά τις ελλείψεις στις υποδομές και το λοιπό εξοπλισμό ιδιαίτερα του Μουσειακού χώρου, οργανώθηκε η λειτουργία του και ήδη μεγάλες ομάδες επισκεπτών έχουν «ξεναγηθεί» και αρκετές άλλες έχουν προγραμματιστεί.

Εννοείται ότι ο Σύλλογος Φίλων του Γ. Σκαρίμπα συνεχίζει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση των εργασιών επιδιώκοντας συνεργασία με αρμόδια στελέχη του Δήμου και αναζητώντας στήριξη και από άλλες δημόσιες αρχές και ιδιώτες χρηματοδότες.

Οι βασικές ελλείψεις/ανάγκες αφορούν:

  • Στον εξωτερικό εξωραϊσμό και σήμανση (επιγραφές) του κτιρίου
  • Στην κατασκευή/τοποθέτηση ασφαλών γυάλινων επιφανειών στις προθήκες του Μουσείου και ειδικών ράβδων ανάρτησης των Καραγκιοζοφιγούρων
  • Στην παραγωγή ομοιότυπων (σε πραγματική κλίμακα) των Καραγκιοζοφιγούρων στα πλαίσια και της ασφαλούς αποστολής και έκθεσής τους ανά την Ελλάδα
  • Στην ψηφιοποίηση της αρχειακής συλλογής με σύγχρονο τρόπο που να επιτρέπει την αποτελεσματική προστασία της, την εύκολη διαχείρισή της, την εύκολη πρόσβαση σ’ αυτή των ερευνητών και άλλων ενδιαφερόμενων και την διαδικτυακή προβολή της
  • Στην παραγωγή ενημερωτικού και διαφημιστικού έντυπου υλικού για τις συλλογές και δραστηριότητες του Μουσείου -Αρχείου – Πολιτιστικού Κέντρου του Γ. Σκαρίμπα
  • Στη συντήρηση-αναβάθμιση-διαχείριση του διαδικτυακού τόπου του
  • Και φυσικά σε πόρους για τις ευρύτερες δραστηριότητες και στόχους που προαναφέρθηκαν (Συνέδριο για τον Γ. Σκαρίμπα, Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί κ.α.).

Το Μουσείο

Το Αρχείο

Το Πολιτιστικό Κέντρο

Η Βουλή των Ελλήνων χρηματοδότησε τούτο τον ιστότοπο καθώς και ορισμένες άλλες από τις ανάγκες του Μουσείου-Αρχείου-Πολιτιστικού Κέντρου Γ. Σκαρίμπα​
(δείτε αναλυτικά)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ | © 2019 | Πολιτική Απορρήτου