Οι Καραγκιοζοφιγούρες

«Τα χαρτονόμουτρα» – του Γ. Σκαρίμπα

«Το θέμα του Καραγκιόζη δε είναι καμμιά αμελητέα υπόθεση που τάχα μόνο τον παιδόκοσμο ενδιαφέρει, αλλά μια από τις πολύ λαϊκές μας πτυχές (…)», έγραφε ο Σκαρίμπας.
Και προσπάθησε ο ίδιος να υπερασπιστεί αυτή την υπόθεση έμπρακτα. Οργάνωνε παραστάσεις Καραγκιόζη στην αυλή του σπιτιού του (στην οδό Γκομίνη, μετονομασμένη πλέον σε οδό Γ. Σκαρίμπα) με μπερντέ και Καραγκιοζοφιγούρες που κατασκεύαζε μόνος του. Χαρτονόμουτρα τις έλεγε και είναι ιδιόμορφες σαν τη γραφή του, φτιαγμένες από ταπεινά υλικά, όπως στρατζόχαρτα, χασαπόχαρτα, τσιγαρόχαρτα, κουρέλια, κουμπιά κλπ. Στις παραστάσεις του Καραγκιοζοπαίχτης ήταν ο ίδιος και τα σενάρια δικά του.
Οι δημοσιευμένες δυο σχετικές κωμωδίες του, («Ο Καραγκιόζης λαθρέμπορος» και «Ο Καραγκιόζης Γαβγαβγόπουλος», μαζί στο βιβλίο «Αντι-Καραγκιόζης ο Μέγας») και οι σωζόμενες Καραγκιοζοφιγούρες του, είναι απ’ τους αδιάψευστους μάρτυρες της συνεισφοράς του Γ. Σκαρίμπα στην ιστορία του Θεάτρου Σκιών, στην ιστορία του Καραγκιόζη.

Οι Καραγκιοζοφιγούρες του, αφού πέρασαν διάφορες περιπέτειες, κατέληξαν σε μεγάλο μέρος τους στην ιδιοκτησία του Συλλόγου οι Φίλοι του Γ. Σκαρίμπα (αγοράστηκαν – πάνω από 50 – με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Εύβοιας το 1988).

Ο Σύλλογος Φίλων του Γ. Σκαρίμπα, αξιοποιώντας μέρος της μικρής επιχορήγησης από τη Βουλή των Ελλήνων (βλ. σχετικά εδώ), μπόρεσε να κάνει στις Καραγκιοζοφιγούρες την απαραίτητη συντήρηση (των κορνιζών κλπ), να δημιουργήσει ψηφιακά τους αντίγραφα και να τις εκτυπώσει σαν φωτογραφίες σε πραγματικό μέγεθος σε κατάλληλο υλικό, προστατεύοντας έτσι αυτό το μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς – όπως αντιλαμβάνεται τις Καραγκιοζοφιγούρες του Γ. Σκαρίμπα – και διαμορφώνοντας δυνατότητες γνωριμίας μαζί τους και όσων δεν έχουν την ευκαίρια να τις γνωρίσουν και μελετήσουν από κοντά. Για το λόγο αυτό παρουσιάζονται παρακάτω σε υδατογραφήματα φωτογραφίες των Καραγκιοζοφιγούρων όπου  διακρίνεται ως κάποιο βαθμό και η “λεπτοδουλειά” στη σύνδεση των διάφορων/διαφορετικών “άχρηστων” ταπεινών υλικών που χρησιμοποιούσε ο Γ. Σκαρίμπας για την κατασκευή τους. Οι φωτογραφίες υπάγονται στους περιορισμούς του Νόμου περί Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Οι Καραγκιοζοφιγούρες που είναι περιζήτητες και σε εκθέσεις διάφορων φορέων παντού στην Ελλάδα, φυλάσσονται κατάλληλα στο Μουσείο Γ. Σκαρίμπα (Λυκόφρωνος 4 Χαλκίδα).

Ορισμένες από τις πρωτότυπες εκτίθενται σε μόνιμη βάση και μπορούν να τις δουν οι επισκέπτες τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου Γ. Σκαρίμπα.

Το σύνολο της συλλογής των πρωτότυπων Καραγκιοζοφιγούρων στο Μουσείο Γ. Σκαρίμπα, μπορούν να δουν οι ενδιαφερόμενοι μόνο κατόπιν σχετικής επικοινωνίας.

Η διάθεση Καραγκιοζοφιγούρων σε εκθέσεις τρίτων μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν σχετικής γραπτής συμφωνίας.

Η Βουλή των Ελλήνων χρηματοδότησε τούτο τον ιστότοπο καθώς και ορισμένες άλλες από τις ανάγκες του Μουσείου-Αρχείου-Πολιτιστικού Κέντρου Γ. Σκαρίμπα​
(δείτε αναλυτικά)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ | © 2019 | Πολιτική Απορρήτου