Οι Καραγκιοζοφιγούρες

«Τα χαρτονόμουτρα» – του Γ. Σκαρίμπα

«Το θέμα του Καραγκιόζη δε είναι καμμιά αμελητέα υπόθεση που τάχα μόνο τον παιδόκοσμο ενδιαφέρει, αλλά μια από τις πολύ λαϊκές μας πτυχές (…)», έγραφε ο Σκαρίμπας.
Και προσπάθησε ο ίδιος να υπερασπιστεί αυτή την υπόθεση έμπρακτα. Οργάνωνε παραστάσεις Καραγκιόζη στην αυλή του σπιτιού του (στην οδό Γκομίνη, μετονομασμένη πλέον σε οδό Γ. Σκαρίμπα) με μπερντέ και Καραγκιοζοφιγούρες που κατασκεύαζε μόνος του. Χαρτονόμουτρα τις έλεγε και είναι ιδιόμορφες σαν τη γραφή του, φτιαγμένες από ταπεινά υλικά, όπως στρατζόχαρτα, χασαπόχαρτα, τσιγαρόχαρτα, κουρέλια, κουμπιά κλπ. Στις παραστάσεις του Καραγκιοζοπαίχτης ήταν ο ίδιος και τα σενάρια δικά του.
Οι δημοσιευμένες δυο σχετικές κωμωδίες του, («Ο Καραγκιόζης λαθρέμπορος» και «Ο Καραγκιόζης Γαβγαβγόπουλος», μαζί στο βιβλίο «Αντι-Καραγκιόζης ο Μέγας») και οι σωζόμενες Καραγκιοζοφιγούρες του, είναι απ’ τους αδιάψευστους μάρτυρες της συνεισφοράς του Γ. Σκαρίμπα στην ιστορία του Θεάτρου Σκιών, στην ιστορία του Καραγκιόζη.

Οι Καραγκιοζοφιγούρες του, αφού πέρασαν διάφορες περιπέτειες, κατέληξαν στην ιδιοκτησία του Συλλόγου οι Φίλοι του Γ. Σκαρίμπα (αγοράστηκαν – πάνω από 50 – με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Εύβοιας το 1988).

Στα πλαίσια της προστασίας και καλύτερης ανάδειξής τους, ο Σύλλογος Φίλων του Γ. Σκαρίμπα, αξιοποιώντας μέρος της μικρής επιχορήγησης από τη Βουλή των Ελλήνων (βλ. σχετικά εδώ), μπόρεσε να κάνει στις Καραγκιοζοφιγούρες μια πρώτη συντήρηση, να δημιουργήσει ψηφιακά τους αντίγραφα και να τις εκτυπώσει σαν φωτογραφίες σε πραγματικό μέγεθος.

Οι Καραγκιοζοφιγούρες που είναι περιζήτητες και σε εκθέσεις διάφορων φορέων παντού στην Ελλάδα, φυλάσσονται κατάλληλα στο Μουσείο Γ. Σκαρίμπα (Λυκόφρωνος 4 Χαλκίδα).

Ορισμένες εκτίθενται σε μόνιμη βάση και μπορούν να τις δουν οι επισκέπτες τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου Γ. Σκαρίμπα.

Το σύνολο της συλλογής των Καραγκιοζοφιγούρων στο Μουσείο Γ. Σκαρίμπα, μπορούν να δουν οι ενδιαφερόμενοι μόνο κατόπιν σχετικής επικοινωνίας.

Η διάθεση Καραγκιοζοφιγούρων σε εκθέσεις τρίτων μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν σχετικής γραπτής συμφωνίας.

Η Βουλή των Ελλήνων χρηματοδότησε τούτο τον ιστότοπο καθώς και ορισμένες άλλες από τις ανάγκες του Μουσείου-Αρχείου-Πολιτιστικού Κέντρου Γ. Σκαρίμπα​
(δείτε αναλυτικά)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ | © 2019 | Πολιτική Απορρήτου